Hartrevalidatie

HARTREVALIDATIE

Merkt u dat uw conditie en kracht verminderd is sinds uw hartklachten? Bent u bij uw cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kunt u meedoen aan hartrevalidatie. Hartrevalidatie valt onder basiszorg en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

WAT IS HARTREVALIDATIE

Bij een hartaandoening blijven veel mensen met vragen zitten. Wat kan en wat mag ik, is dit niet gevaarlijk en hoe moet het met inspannende activiteiten zoals sporten en werk? Het kan ook zijn dat u zich onrustig of angstig voelt, dat u prikkelbaar bent of snel geëmotioneerd. Hartrevalidatie helpt u herstellen. Samen met een multidisciplinair team bestaand uit fysiotherapeuten, een coach/therapeut en een diëtiste, werken wij samen aan een beter fysiek, mentaal en emotioneel functioneren.

DE EFFECTEN VAN HARTREVALIDATIE

Lang niet alle mensen die in aanmerking komen voor hartrevalidatie gaan ook daadwerkelijk revalideren, terwijl hartrevalidatie vele positieve effecten heeft. Patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgen hebben 50% minder kans op een herhaling van het hartprobleem en 35% minder kans om in de jaren erna te overlijden. Dit komt onder andere omdat hartrevalidatie bijdraagt aan een beter cholesterolgehalte en een betere bloeddruk.

Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat hartrevalidatie u nog veel meer kan opleveren, namelijk:

  • Uw lichamelijke fitheid verbetert.
  • Uw zelfvertrouwen wordt vergroot.
  • U kunt beter deelnemen aan het sociale leven.
  • U zich voelt zich vrolijker en ervaart meer plezier in het leven.

VOOR WIE IS HARTREVALIDATIE BEDOELD

Hartrevalidatie is voor iedereen, jong of oud, die recent is behandeld voor een hartaandoening, bijvoorbeeld een hartinfarct en/of nog steeds borstklachten heeft, of bijvoorbeeld een hartritmestoornis. Heeft u een hartoperatie, dotter met stent ondergaan? Ook dan kunt u deelnemen aan het revalidatieprogramma. Is het langer geleden? Heeft u geen hartrevalidatie gevolgd en ervaart u klachten? Vraag dan alsnog om uw verwijzing.

Uw cardioloog of huisarts kan u doorverwijzen voor deelname:

  • na een hartinfarct;
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie;
  • na een hartklepoperatie;
  • als u een pacemaker of ICD heeft;
  • als u hartfalen heeft;
  • veel last heeft van angst - pijn op de borst;
  • bij aanhoudende angina pectoris;
  • bij een aangeboren hartafwijking.

Voor meer informatie zie onze patiëntenfolder.

HARTREVALIDATIE BUITEN HET ZIEKENHUIS

Uit ervaring blijkt dat patiënten het prettig vinden de revalidatie uit te voeren in een omgeving dichtbij huis. HartKliniek werkt daarom samen met in- en externe fysiotherapiepraktijken, gespecialiseerd in hart- en vaatziekten, zoals Fysiocentrum Pauwendaal. Gekwalificeerde therapeuten helpen samen met u, uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Bekijk hier het team van de hartrevalidatie binnen ons centrum.

HARTREVALIDATIE IN STAPPEN

Stap 1: Verwijzing

Een cardioloog of huisarts verwijst u door voor hartrevalidatie bij de HartKliniek die u doorverwijst naar bv Fysiocentrum Pauwendaal. Ook kunt u zelf kiezen voor Fysiocentrum Pauwendaal. Mocht u hier vragen over hebben dan kan u dit altijd bespreken met uw behandelend cardioloog of huisarts.

  • Na verwijzing neemt de fysiotherapeut/revalidatiecoördinator Timothy Fechter binnen 1 week contact met u op.
  • Heeft u vragen met betrekking tot de verwijzing bel dan met ons algemene nummer: 0320-219691.

Stap 2: Locatie revalidatie

Wanneer u bij de HartKliniek bent aangemeld kunnen zij uw verwijzen naar een revalidatie locatie bij u in de buurt, maar u kunt ook zelf een locatie naar keuze aangeven zoals bij Fysiocentrum Pauwendaal.

Stap 3: Intake

Samen met de hartrevalidatiecoördinator Timothy Fechter kijkt u of hartrevalidatie voor u geschikt is, welk programma u gaat volgen en wanneer u start. Het programma wordt afgestemd op uw persoonlijke doelen. Het is van belang dat het aansluit bij uw levensstijl en datgene wat voor u belangrijk is. TIP: vul de vier vragen vast in op watertoedoet.info
U kunt dit zo vaal doen als u wilt. Schrijf de dingen die belangrijk zijn op zodat u die kan bespreken met de Fysiotherapeut Timothy Fechter en/of de coach/therapeut Mirjam van Geenen.

Stap 4: Programma

Het hartrevalidatietraject heeft een duur van zes weken en bestaat uit meerdere onderdelen. Tijdens het intakegesprek heeft u met de hartrevalidatiecoördinator Timothy Fechter bepaald welke onderdelen u gaat volgen. Er zijn verschillende onderdelen:

  • Informatiemodules gegeven door een cardioloog, fysiotherapeut, (Stress & Burn-out) coach / hypnotherapeut en diëtiste.
  • Fysieke trainingen.
  • Ontspanning.
  • Psycho-educatie (PEP-module).
  • Sociale leven weer oppakken (bijvoorbeeld werk).
  • Begeleiding door diëtist.

Heeft u na de hartrevalidatie het gevoel dat u nog niet klaar bent om zelfstandig te gaan sporten. U kunt dan bijvoorbeeld gaan sporten binnen onze  praktijk. Ons team geeft u hier graag voorlichting over de FysioFit die gegeven wordt in Fysiocentrum Pauwendaal.

Stap 5: Naasten

Leven met een hartaandoening doet u niet alleen. Daarom is er bij hartrevalidatie de mogelijkheid om uw partner of verzorger mee te nemen naar de modules die worden gegeven.

  • Neem iemand mee naar het intakegesprek. Twee horen meer dan één.
  • Moedig uw naasten aan om te komen kijken bij het bewegen: zo krijgt niet alleen u, maar krijgen óók zij weer vertrouwen in uw lichaam.
  • Laat uw naaste weten dat er ook onderdelen zijn voor hem of haar. Informeer naar de mogelijkheden voor ondersteuning.

Voordelen van revalideren via HartKliniek bij ons in Fysiocentrum Pauwendaal

  • Trainen in uw eigen omgeving.
  • Kleine revalidatiegroepen van maximaal 5 personen.
  • Uw cardioloog en huisarts worden geïnformeerd omtrent uw vorderingen.
  • U betaalt niets bij voor het hartrevalidatieprogramma na een verwijzing van uw cardioloog of huisarts.

Niet onder behandeling bij HartKliniek, maar wel bij aangesloten hartrevalidatie praktijken van HartKliniek revalideren?

Iedere hartpatiënt kan revalideren bij HartKliniek, of aangesloten Hartrevalidatie Fysiotherapie Praktijken, ook als u onder behandeling bent in het ziekenhuis maar liever dichterbij huis wilt revalideren. U kunt een verwijzing van uw behandelend cardioloog krijgen en met deze verwijzing de revalidatie via de HartKliniek bij ons in Fysiocentrum Pauwendaal uitvoeren. Uw behandelend cardioloog blijft te allen tijde uw cardioloog. Wij zullen een eindrapportage naar uw cardioloog in het ziekenhuis sturen.

Vergoeding hartrevalidatie

Komt u revalideren bij ons als u bent verwezen door een cardioloog of huisarts? Dan vergoeden uw zorgverzekeraar en HartKliniek uw hartrevalidatie. U betaalt geen eigen bijdrage. Alleen uw eigen risico wordt jaarlijks eenmalig verrekend.

Vragen?

Mocht u vragen hebben met betrekking tot hartrevalidatie bij ons neem dan contact op via
het algemene nummer 0320-219691 of via email info@fysiocentrumpauwendaal.nl
Heeft u vragen over ontspanning, de Psycho Educatieve Preventie (PEP-Module) of het sociale leven weer oppakken (zoals werk) dan kunt u contact opnemen met Mirjam van Geenen (coach/therapeut) op nummer 06 55 133 694 www.hypnotherapielelystad.nl www.vitalemedewerkers.nl

 

Wilt u contact op nemen met de HartKliniek kan dat via 088 – 500 2005 of hartrevalidatie@hartkliniek.com

 

Whatsapp button